Online marketing is het promoten van verschillende producten of diensten. Deze producten of diensten worden via het internet gepromoot. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk producten of diensten te kunnen verkopen voor het bedrijf dat jou betaalt. Producten en diensten kunnen op verschillende manieren gepromoot worden. Social media marketing is het product promoten via bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Twitter. Deze optie is laagdrempelig. Je maakt makkelijk contact met de juiste doelgroep en ontwikkelt al snel interactie met de consument. Digital advertising is een vorm van marketing die de consument vaak voorbij ziet komen. Deze marketing zie je vaak terugkomen in vormen als tv-reclames, reclames op websites of pushberichten. Je kunt ook SEO laten doen. Dit is het optimaliseren van bepaalde factoren, waardoor een onderneming beter vindbaar is in de zoekmachines. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te doen of het uit te besteden aan een marketingbureau.

Waarom online marketing? 

De afgelopen jaren is er sprake van een enorme groei aan online marketingbureaus. Gezamenlijk zijn er in 2021 36.000 marketingbureaus opgericht. Het is een groeiende markt omdat mensen in het dagelijks leven steeds meer digitaal aanwezig zijn. Er verloopt meer communicatie via het internet en dat zorgt ervoor dat de consument meer aandacht heeft voor online advertenties. Over de jaren zijn er al veel verschillende online marketingstrategieën bedacht en dit worden er alleen maar meer. De strategieën worden steeds creatiever en ontwikkelen zich continu. Voor een marketingbureau is het al snel duidelijk hoeveel klanten geworven kunnen worden. De cijfers van de consument kan je makkelijk meten en je hebt de mogelijkheid om de resultaten te analyseren. Als marketingbureau is het relatief goedkoop om een bedrijf op te starten. Ben je goed in je werkzaamheden en besteed je er genoeg tijd aan? Dan kan je er prima mee verdienen. De meeste online marketingprojecten worden per uur uitbetaald. Deze prijzen kunnen oplopen tot 150 euro per uur. 

Online marketing uitbesteden 

Als startende ondernemer kan het best uitdagend zijn om je eigen projecten zo goed mogelijk uit te voeren. Je kunt er dan voor kiezen om een online marketing specialist in te huren. Dit wordt ook wel online marketing uitbesteden genoemd. Door een specialist in te huren maak je gebruik van scherpe visies en wellicht nieuwe invalshoeken. Een marketeer heeft over het algemeen enorm veel kennis over het uitvoeren van online marketingactiviteiten en kan snel reageren op ontwikkelingen. Een marketeer inhuren bedraagt tussen de 300 tot 1500 euro per maand.