Je houdt ontzettend van je kat, en je kat houdt van jou. Zó veel zelfs, dat jullie eigenlijk het liefst tijd met elkaar doorbrengen, als je mocht kiezen. Klinkt dit bekend? Dan is de kans groot dat jij je geliefde kat graag extra verwend. Maar als ze het zoveelste kattenspeeltje niet meer leuk vinden, wat kan je dan nog doen? Je kan ze helaas niet meenemen op een lange wandeling of naar het meertje om te zwemmen. Gelukkig is er kattenkruid. Kattenkruid kopen (of zelfs een kattenkruid speeltje) is heel eenvoudig… maar waarom zou je? Lees gauw mee. 

 

We kennen kattenkruid ook wel als ‘catnip’. Het is een kruid dat in de natuur te vinden is en verwerkt wordt in allerlei kattenproducten, waaronder dus speeltjes, maar ook kattengras. Hoe werkt het nou, en waarom word je kat er zo wild van? Kattenkruid bevat verschillende etherische oliën met allerlei effecten. Eén van die oliën is nepetalacton. Dit stofje heeft een euforisch en bijna hallucinerend effect op je kat. Je zou dus kunnen stellen dat kattenkruid een soort (onschadelijke) drug is voor je kat, maar eentje waar hij alleen maar heel blij van wordt. Het stofje prikkelt bepaalde cellen achter in de neus van de kat, genaamd de receptoren van Jacobson. Daarom moet het kruid ook worden ingeademd om het euforische effect te hebben. Dingen die katten kunnen gaan doen met het inademen van kattenkruid zijn; flemen, de lippen optrekken, rollen, kopjes geven, spinnen en miauwen. Kortom, het kan je kat extra vrolijk en euforisch maken. 

 

Niet alle katten reageren hetzelfde op nepetalacton en dus kattenkruid. Het kan dus zijn dat het voor jouw specifieke kat niet zoveel zin heeft om kattenkruid speeltjes te kopen, helaas. Gelukkig zijn er andere manieren om je kat tevreden te houden. In de eerste plaats natuurlijk wat je hopelijk altijd doet; goede verzorging. Lekker eten, een fijne, droge plek om te slapen (het liefst meerdere plekken, want katten houden van overal dutjes doen). Én wist je dat katten jou graag spiegelen? Als jij bijvoorbeeld op je laptop aan het werk bent, is de kans groot dat je kat regelmatig komt flemen langs je laptop. Dit omdat ze graag bij je zijn en graag doen wat jij doet. Als je een klein voorwerp langs je laptop zet wat daarop lijkt, zul je zien dat je kat erbij gaat liggen. Dit omdat ze dus graag bij je zijn. 

 

Wees lief voor je kat, of het nu met kattenkruid of zonder is.