Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken, of een tuinkamer. Wat je ook wilt verbouwen in je huis, het kost vaak veel geld. En dat geld is meestal meer dan je spaargeld. Als je weet dat er over een paar jaar een grote verbouwing aan zit te komen, dan is het verstandig om nu vast geld opzij te gaan zetten. Dit is hoe je dat het beste kan doen.

Bereken eerst het bedrag dat je nodig hebt

Als eerst is het verstandig om te bedenken hoeveel geld je nodig gaat hebben. Laten we voor het gemak doen alsof je over vijf jaar een nieuwe keuken nodig hebt. Dan is het goed om verschillende aanbieders te bekijken die keukens verkopen. Bedenk alvast welke indeling je wilt en welke apparaten jou handig lijken. Het is handig als je daarvan de duurste prijzen in gedachten houdt. Daarnaast moet je besluiten of je het laat inbouwen of dat je het zelf gaat plaatsen. Alle kosten tel je bij elkaar op. Dan is het verstandig om een prognose van de inflatie erbij op te tellen. Vergeet ook niet het handwerk, want een keuken laten plaatsen kan ook geld kosten.

Zo kan je sparen

Je hebt nu het eindbedrag berekend. Om zeker te zijn dat je goed uitkomt qua bedrag, is het verstandig om daar nog minimaal € 1.000,- tot € 2.000,- bij op te tellen. Zo heb je wat speling, mochten de kosten hoger uitvallen tegen die tijd. Dan deel je dit bedrag door 60 (twaalf maanden per jaar over een periode van vijf jaar). Dan weet je nu wat je per maand moet sparen om deze verbouwing te kunnen bekostigen. Zet dit spaargeld het liefst op een gesloten rekening, waar je het bedrag niet zomaar vanaf kan halen. Vraag naar de mogelijkheden bij de bank. Zo kom je niet in de verleiding om het geld toch te gebruiken voor andere zaken.

Geen spaargeld, maar wel verbouwing nodig?

Er zijn wel eens periodes in het leven dat ineens veel dingen plotseling stuk gaan. Je weet dat je dan beter de grote verbouwing direct kan laten doen, maar ja, je hebt er nu nog niet voor gespaard. In dat geval is het fijn om te weten dat er andere opties zijn. Zo kan je in sommige gevallen jouw hypotheek bedrag verhogen om de verbouwing te kunnen bekostigen. Er bestaat ook een hypotheek voor verduurzaming van je huis. Die kan je bijvoorbeeld gebruiken om je huis te isoleren. Vraag eens een vrijblijvend gesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur.